Kem Kepimpinan Belia Bulan Sabit Merah Malaysia Negeri Pulau Pinang (Hari Pertama)

Kem Kepimpinan Belia Bulan Sabit Merah Malaysia Negeri Pulau Pinang (Hari Pertama)

Kem Kepimpinan Belia Tahunan BSMM 2023 dihadiri oleh ahli-ahli kadet BSMM dari 21 sekolah di seluruh negeri Pulau Pinang. Acara ini berlangsung di Pusat Kokurikulum Negeri Pulau Pinang di Bukit Mertajam.

Pengerusi Pengelola Kem, Profesor Madya Dr Tan Jun Jie, yang juga merangkap Penolong Pengarah Kadet dan Muda Bulan Sabit Merah Malaysia Pulau Pinang, menyatakan bahawa Kem Kepimpinan Belia BSMM 2023 diadakan bertujuan untuk memupuk sifat kepimpinan, disiplin, dan kerjasama di kalangan belia. Peserta-peserta kem juga digalakkan untuk keluar dari zon selesa mereka dengan menempuhi pelbagai cabaran dan membina ikatan persahabatan dengan rakan seperjuangan dari sekolah yang berbeza.

Kem ini juga merupakan komitmen BSMM Pulau Pinang untuk melahirkan pemimpin-pemimpin masa depan yang memegang prinsip-prinsip Pergerakan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah, seperti Kemanusiaan, Kesaksamaan, Berkecuali, Kebebasan, Perkhidmatan Sukarela, Bersatu, dan Kesejagatan.

Hari pertama kem dimulai dengan sesi masuk baris yang dipimpin oleh Kem Komandan, Encik Lim Sheng Han, bersama dengan Warden Kem, Encik Ng Ze Jian dan Cik Ang Ru En. Acara ini dilanjutkan dengan sesi ‘ice breaking’ yang diketuai oleh Encik Lee Shone Kin, bagi membentuk kumpulan-kumpulan baharu yang terdiri dari peserta di pelbagai sekolah. Tujuan sesi ini diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan antara kadet-kadet BSMM.

Dalam kem ini, peserta juga dapat kesempatan untuk menggunakan kemudahan yang disediakan di Pusat Kokurikulum Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang, seperti panjat dinding batu dan elemen cabaran rendah. Aktiviti-aktiviti ini bertujuan untuk meningkatkan kerjasama, kemampuan penyelesaian masalah, dan menguji kekuatan fizikal dan mental peserta.

Kem Kepimpinan Belia BSMM 2023 masih berlangsung saat artikel ini ditulis. Untuk informasi selanjutnya mengenai kem ini, sila ikuti laman web rasmi BSMM Pulau Pinang.